• Stort sortiment
  • Snabb leverans
  • Säker betalning

Elcykel

Hur sköter du din elcykel på bästa sätt?

Att underhålla och sköta om sin elcykel innebär ingen större skillnad jämfört med en traditionell cykel. Bortsett från en viktig punkt, batteriet. Batteriet är motorns kraftkälla och genom att ta hand om det på rätt sätt ökar du dess livslängd avsevärt.

Elcykeln är ett smidigt och ett bra transportsätt och genom att sköta om batteriet får du en cykel som håller längre. Underhåller du dessutom cykeln genom att kontrollera bromsarna, kollar lufttrycket, smörjer kedjan och justerar växlarna har du en cykel som hänger med under lång tid. Smuts och grus kan lätt fastna eller tränga in i drev, växlar, sadel eller handtag vilket orsakar onödigt, och kanske kostsamt, slitage.

Sköt om batteriet

Här kommer några enkla och viktiga tips för att ditt batteri ska hålla så länge som möjligt:

• Ett nytt batteri bör laddas cirka 14 timmar. Därefter räcker det med 3–6 timmar
per laddning.

• Underhållsladda ditt batteri varje månad, 3–6 timmar per gång, när du inte
cyklar. Batteriet mår bäst av att ligga på mellan 60–80 procent av sin kapacitet
när det inte används. Om ett batteri skulle laddas ur helt är det bara att ladda
upp det på nytt.

• Förvara batteriet på en torr och varm plats (ej minusgrader). Använder du inte
cykeln under vintern kan du med fördel förvara batteriet inomhus i din lägenhet
eller i ditt hus. Låt det ej sitta kvar i cykeln!

Håll din cykel ren

Att regelbundet tvätta cykeln med tvål och vatten är viktigt. Att smörja drivlinan (kedja, vevparti och kassett) är viktigt. En elcykel med en rostig kedja kan ge upp mot 10% lägre räckvidd.

En trasa med lite olja på som du torkar av eker, nav och bultar ger också ett bra skydd mot rost. En tvättad cykel motstår uv-strålning, vägsalt och nederbörd betydligt bättre än en smutsig cykel. 

Ett intervall på var 2-3 vecka är bra och du använder cykeln flera gånger i veckan. Är du en mycket flitig cyklist behövs kanske en tvätt så ofta som varje vecka.

Smörj kedjan

En rostig kedja skapar kraftig friktion. Smörj kedja och kassett efter varje tvätt. Kedjan slits betydligt snabbare och friktionen kan påverka räckvidden för en elcykel med upp
mot 10%.

Du kan använda ett smörjmedel avsedd för kedjor. Det finns tjocka och tunna oljor. En tunn olja kommer in över allt och smörjer djupt men behövs appliceras oftare. Lägg olja på alla kedjans länkar och torka sedan av med en trasa.

Cyklar du varje dag är det lämpligt att kolla kedjan ett par gånger i veckan och smörja upp vid behov. Har du cyklat i regn kan du med fördel torka av kedjan och smörja upp den. En ren och smord kedja har mer än dubbelt så lång livslängd som en torr kedja. På marknaden finns många bra tvätt och smörjmedel. Teflonolja eller universal kedjeolja från TEC Bikecare serie är bra exempel.

Smörj kedjan med lätt tryck på sprayburken ett snabbt bakåt varv med vevarmarna (för nav växlade cyklar kan man ställa cykeln upp och ner och trampa normalt). Torka sedan av kedjan lätt med en trasa. Då smörjer du kedjans länkar samtidigt som dur tar bort överflödig olja som fungerar som ”smutsmagnet”.

Kolla däcken

Kontrollera lufttrycket i däcken. Dåligt lufttryck orsakar sprickor i sidan på däcket, ger ett betydligt högre slitage samt påverkar räckvidden på t.ex en elcykel med så mycket som 5-15%.

Byt ut slitdelar

Du får räkna med att delar som utsätts för hårt slitage som drivlina (kedja/kassett) och däck behöver bytas ut vid jämna mellanrum. Däck, kedja och kassett är delar som slits mest på en cykel. Däck slits olika beroende på cykeltyp, vikt, underlag och väder.

Bakdäck slits mer (25-30%) än framdäck beroende på att vikten ligger mer på bakdäcket när man sitter på cykeln. Är mönstret i däcket helt borta kan man utgå från att däcket bör bytas. Ett slitet däck är dessutom betydligt mer utsatt för punktering.

En rostig kedja slits ut 3-4 gånger snabbare än en ren och oljad kedja. Kedjan byter man ut oftare än kassetten. En kedja behöver bytas efter 250-400 mil om den underhålls hela vägen.

Växlar man ofta kommer kassetten att hålla längre. Kör man elcykel och inte växlar alls kommer kassett/drev också slitas onödigt snabbt.

Skivbromsklossar slits betydligt snabbare om man inte tvättar sin cykel. Sand och grus som lägger sig mellan klossarna fungerar som slipmedel.

Lycka till med din elcykel!

Elcykel hopfällbar Volta VB1, 20
REA
7990 kr 8990 kr
2-8 dagar**
Elcykel hopfällbar Volta VB2, 20
REA
11990 kr 12990 kr
2-8 dagar**
Visar 1-2 av 2 artiklar
Logga in