Campingguiden Fönstermarkis

Fönstermarkis på husvagn, modell Lyx

Vad är en fönstermarkis?

En fönstermarkis är helt enkelt en fast eller utfällbar markis som sitter över ett fönster på din husvagn eller husbil. Oftast brukar man tala om markis till det stora fönstret i fronten på husvagnen. Det finns tre typer av fönstermarkiser: vanlig markis, markis till sidofönster och vintermarkis.

En vintermarkis kan vara uppfälld och i bruk under hela vintern. Vintermarkisen är tåligare och kan bära is och snö. Den har också förstärkt frontprofil.

Värt att tänka på är att fönstermarkiser finns till husvagnar med rak eller sluttande front/vägg. Detta är viktigt eftersom markisen skymmer olika mycket av fönstret beroende på lutningen på väggen. Markis för rak vägg brukar kallas ”standard” och markis för lutande vägg kallas ”special”.


Här finner du våra markiser:

Vanlig fönstermarkis: https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/fonster/fonstermarkis/index.html

Vintermarkis: https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/vintermarkis.html

Markis till sidofönster: https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/markis-sidofonster.html


Varumärken

De varumärken vi erbjuder är dessa:

Svenska tält - Gavel: https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/fonstermarkis-svenska-talt-gavel.html

Svenska tält - Lyx: https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/fonstermarkis-lyx.html

Isabella: https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/isabella-fonstermarkis-solfilter_antrasit.html

Euro-Trail: https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/fonstermarkis-husvagn.html


Vintermarkis på husvagnsfönster



Vilka storlekar och färger finns det på fönstermarkiser?

Storlekar = bredden på markisen

Fönstermarkiser kan vanligen fås i dessa olika storlekar (bredder): 120 cm, 155 cm, 170 cm, 190 cm, 215 cm. Mät ditt fönster och välj en markis som är något bredare än själva fönstret.

Helt utfälld kan man säga att fönstermarkiser når 30-90 cm ut från väggen. Ofta kan större markiser fällas ut mer än de mindre.

Dessa färger är vanliga på fönstermarkiser

När det gäller färger så brukar fönstermarkiser finnas i några olika färger som blått/grått, rött/grått, svart/grått, grått/vitt. Ofta finns också några varianter på mönster – breda eller tunnare ränder, eller enfärgad.

Som exempel på detta kan nämnas fönstermarkiserna Lyx samt Gavel från Svenska tält, som kas fås i flera olika färger/mönster för att matcha din husvagn. 


Montering av fönstermarkis

Alla fönstermarkiser är enkla att montera och du behöver inte skruva fast något i väggen. Du trär helt enkelt in markisens kederlist i skenan som sitter ovanför fönstret. Sedan justerar du enkelt stativet och dess fästen - ofta i draghandtagen ute på hörnen av vagnen.


Hur mycket väger en fönstermarkis?

Rent generellt kan man säga att en fönstermarkis väger max ca 4 kg.


Hur underhåller jag min fönstermarkis?

Börja med att borsta bort smuts, damm och barr med en trasa eller mjuk borste.

För vanlig rengöring, spola av markisen (ej med högtrycks- eller ångtvätt) och torka av med en trasa. Det går bra att använda mild tvållösning (ej såpa eller något starkare medel, som kan förstöra väven och färgerna).


Impregnering

Markisen är impregnerad från fabriken och det beräknas hålla i 6-10 år. När det blir dags att impregnera markisen igen kan du använda impregnering för båtkapell. Var noga med att göra ren markisen innan du applicerar impregnering på den.

Logga in