• Stort sortiment
 • Snabb leverans
 • Säker betalning

Luftkonditionering (AC)

Att välja rätt luftkonditionering (AC)

Den uppfriskande, svala luften i en AC kan vara nyckeln till din komfort på semestern. Läs denna guide som hjälper dig att förstå de olika funktionerna och fördelarna med olika luftkonditioneringsmodeller så att du kan välja den perfekta enheten för dig och ditt fordon.

Den stora frågan: Har du en husbil, husvagn eller plåtis? När man ska välja AC spelar storleken faktiskt roll. Alla fordon är inte kompatibla med alla typer av luftkonditionering. Ett fordons längd påverkar valet av luftkonditionering. Om du har ett väldigt stort fordon kan flera enheter behöva installeras.

Skillnad mellan takmonterad och golvmonterad:

Takmonterad

Luftkonditioneringsapparater är antingen designade för installation på fordonets tak eller inuti ett internt förvaringsfack.

Takluftkonditionering är placerad i ett hål i ditt fordons tak. För installation måste taket vara plant och ha tillräckligt med utrymme så att ytterdelen får plats.

Att ha i åtanke:

 • Förvaring - den använder inget förvaringsutrymme inuti ditt fordon. Detta är särskilt fördelaktigt för ägare av mindre fordon med begränsat invändigt utrymme.
 • Ljus - Ersätter du en taklucka med en AC kommer mindre naturligt ljus in i fordonet.
 • Fördelning - Luften blåses ut ur munstycken i taket, med en golvmonterad kan man få luften dit du vill.
 • Frigång - Det kommer att öka ditt fordons höjd - men en elegant, lågprofil takmodell kommer du knappt att märka skillnaden.
 • Värme - Eftersom värmen stiger är takenheterna inte optimalt placerade för att värma ditt fordon.

Golvmonterad

En AC som finns inuti fordonet, under en bänk eller i ett fack. Det är idealiskt om ditt fordons tak är krökt eller full av andra enheter.

Att ha i åtanke:

 • Förvaring - du kommer att förlora lagringsutrymme för att rymma luftkonditioneringen.
 • Ljus - Takluckorna är opåverkade vilket betyder att det inte blockerar naturligt ljus.
 • Fördelning - Alltid via ett kanalsystem, vilket möjliggör en bred distribution av kall luft till flera valfria rum.
 • Frigång - Ditt fordons frigångshöjd påverkas inte.
 • Värme - Lågt installationsläge gör den mer effektiv som värmare.

Vilken kyler snabbast?

"Kylkapaciteten" hos en luftkonditioneringsanläggning indikerar den hastighet med vilken den kyler luft. Denna funktion mäts i brittiska termiska enheter per timme (BTU/h). Om du vill känna ett temperaturfall så snabbt som möjligt, välj då en luftkonditionering med hög kylkapacitet.

Är du bekymrad över totalhöjden på fordonet?

Lågt hängande hinder som broar gör frigångshöjden på din husbil väl värd att överväga. En självklar lösning är att välja en underbänksenhet som inte tillför någon extra höjd till ditt fordon. En aerodynamisk takenhet med låg profil kan dock lägga till så lite som 25 cm till ditt fordons frigångshöjd, vilket också gör dem till ett utmärkt alternativ.

Några andra saker att fundera på:

Vi rekommenderar att ha vikten i beaktande då en AC väger ca 30 kilo och minskar ditt fordons lastvikt.

Ska du välja en modell med Soft Start eller ej? Det beror på vart du ska campa. Vissa campingplatser och särskilt utomlands har ett svajigt elsystem och då kan en Soft Start komma väl till pass då Soft Start ”känner” efter hur mycket ström det finns och sakta ökar effekten på klimatanläggningen.

Ska du installera själv eller hos en verkstad? En AC drivs med 230V och bör installeras av en elektriker. I övrigt kan den händige installera en AC, viktigt att testköra INNAN man installerar den samt ha god kontroll på tätningen mellan yttertak och AC.

Hör av dig om du undrar över något så hjälper vi dig med din fråga.

Lycka till med ditt val av AC!

Logga in