Campingguiden Toalett

Vad finns det för toaletter till mitt campingfordon?

I huvudsak kan man dela in campingtoaletter i huvudsak två kategorier: portabla och fast monterade.

Portabel toalett

Det finns flera olika modell av toaletter till husvagn och husbil. Det finns portabla toaletter som man lätt kan ställa vart som helst i husvagnen och som har en liten latrintank man kan ta loss och tömma i anvisade avlopp.

Bland de mest populära toaletterna finns Thetfords Porta-Potti, som är en serie portabla toaletter:

https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/sanitet/toalett/thetford-toaletter/index.html

Fast monterad toalett

Sedan finns det toaletter för fast montage som man kan koppla in på det befintliga vattensystemet i husvagnen även där med löstagbar tank som man tömmer i anvisade avlopp.

Det finns även en modell av toalett för fast montage men med en egen vattentank så att man inte behöver koppla in på färskvattensystemet. Olika kemartiklar används för att bryta ner det som hamnar i avfallstanken så det blir enkelt att hantera.

Så gott som alla campingtoaletter har en kassett man drar ut och tömmer på anvisad plats på campingen. Man får alltså inte tömma kassetten i dagvattenbrunnar och liknande.

Hopfällbar toalett

Yachtikon har utvecklat en smart hopfällbar toalett som är utmärkt om man t.ex. frihamnar eller vandrar. Den består av ett metallstativ med sits. Den enda ban behöver för användning är en påse som träs på stativet.

https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/hopfallbar-toalett-yachticon-vit.html

Tömning

De allra flesta campingplatser har plats för tömning av toalett. Detta gäller både fasta och portabla tankar. Detta är inte att förväxla med tömning av gråvatten, som ju är spillvatten från dusch, disk och vask.

Undvika dålig lukt

Vill du inte använda så mycket kemikalier så finns SOG-System att installera till din kassettoalett. SOG-Systemet gör att du inte behöver använda några kemiska tillsatser då SOG-Systemet startar när toaletten används och blåser då ut dålig luft via serviceluckan, golvet eller taket. Detta kräver installation och tillgång till el.

https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/sanitet/sog-system/index.html

Underhåll/Toakem

Underhåll av campingtoaletten är relativt enkelt med toakem som är avsedda för detta ändamål. Det finns medel för rengöring av vattenbehållaren, vilket är bra att göra i slutet av varje säsong, så att tanken är helt ren inför nästa.

Daglig rengöring i form av avtäckning av sits och lock kan göras med vanlig såpa eller annan kemvätska anpassad för detta.

Till det dagliga underhållet hör också ett medel som bryter ner innehållet och pappret i kassetten. Det finns olika medel, både pulver och flytande, och vilket man väljer spelar egentligen mindre roll. Vissa tycker att doften är avgörande. Dock funderar alla medel på samma sätt, de bryter ner och eliminerar lukt.

Glöm inte att använda ett papper som är anpassat för dessa toaletter. Det pappret bryts ned lättare än vanligt toapapper och är att rekommendera för användning under camping.

Toakem finns här: https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/sanitet/kem/index.html

Även kassetten bör få en grundlig rengöring/tömning vid säsongens slut. Se gärna över att den fungerar ordentligt när den parkeras för säsongen. Det finns reservdelar till det mesta. Populärt är Thetfords Fresh-up set som består av en kassett och en sits.

Vårt hela sortiment av toaletter hittar du här:

https://www.campingtillbehor4u.se/sv/artiklar/sanitet/toalett/index.html

Logga in